Citroen C4: Handmatig schakelen - Automatische versnellingsbak - Rijden - Citroen C4 - InstructieboekjeCitroen C4: Handmatig schakelen

Het schakelen naar een andere versnelling kan alleen als de snelheid van de auto en het toerental van de motor dit toestaan, anders wordt er tijdelijk overgegaan op de automatische bediening.

Op het instrumentenpaneel verdwijnt de aanduiding D en verschijnen achtereenvolgens de ingeschakelde versnellingen.

Als het motortoerental te laag of te hoog is, knippert de geselecteerde versnelling enkele seconden en vervolgens wordt de werkelijk ingeschakelde versnelling weergegeven.

Als de auto stopt of langzaam rijdt, kiest de automatische versnellingsbak automatisch de 1e versnelling.

Tijdens het schakelen hoeft u het gaspedaal niet los te laten.

Er kan elk moment van de stand D (rijden in de automatische stand) naar de stand M (rijden in de handbediende stand) worden geschakeld.

De programma's Sport en Sneeuw kunnen niet worden ingeschakeld in de handbediende stand.

Onjuiste waarde bij handmatige bediening

Dit symbool verschijnt als een versnelling niet goed is ingeschakeld (de selectiehendel bevindt zich tussen twee standen in).

Parkeren van de auto

Zet, voordat u de motor afzet, de selectiehendel in de stand P of N om de neutraalstand te selecteren.

Trek in beide gevallen de parkeerrem aan om de auto te blokkeren (als de parkeerrem niet in de automatische stand staat)

Als de selectiehendel niet in de stand P staat, klinkt bij het openen van het bestuurdersportier of na ongeveer 45 seconden een geluidssignaal en verschijnt een melding op het display.

  • Zet de selectiehendel in de stand P; het geluidssignaal stopt en de melding verdwijnt.

Storing

Bij aangezet contact wordt een melding op het display van het instrumentenpaneel weergegeven die duidt op een storing in de versnellingsbak.

In dit geval werkt de versnellingsbak met een noodprogramma en blijft de 3e versnelling ingeschakeld. U kunt dan een hevige schok waarnemen bij het selecteren van R vanuit de stand P, of R vanuit de stand N. Dit is niet schadelijk voor de versnellingsbak.

Rijd niet harder dan 100 km/h (afhankelijk van de geldende snelheidslimiet).

Laat het systeem controleren door het CITROËN-netwerk of door een gekwalificeerde werkplaats.

De automatische versnellingsbak kan beschadigd raken:

  • als u het gaspedaal en het rempedaal gelijktijdig intrapt,
  • als u, indien de accu geen stroom levert, de selectiehendel vanuit de stand P geforceerd naar een andere stand schakelt.

 

Zet, om het brandstofverbruik tijdens langdurig stilstaan met draaiende motor (file...) te beperken, de selectiehendel in de stand N en trek de parkeerrem aan, behalve als deze in de automatische stand staat.
Zie ook:

KIA Cee'd. Uw auto in één oogopslag
Overzicht exterieur (voorzijde) Afneembaar sleepoog voor Ruitenwisser voor Buitenspiegel Portiervergrendeling Koplamp Mistlamp voor Motorkap Band en wiel De werkelijke v ...

Ford Focus. Elektrische handrem - Handgeschakelde versnellingsbak
WAARSCHUWING Trek de parkeerrem altijd volledig aan. Als u deze instructie negeert, kan dat letsel of de dood tot gevolg hebben.Als u langere afstanden rijdt terwijl de parkeerrem is ingesc ...

Modellen: