Citroen C4: Controlesysteem bandenspanning - Rijden - Citroen C4 - InstructieboekjeCitroen C4: Controlesysteem bandenspanning

Citroen C4 / Citroen C4 - Instructieboekje / Rijden / Controlesysteem bandenspanning

Controlesysteem bandenspanning

Dit systeem controleert automatisch de bandenspanning tijdens het rijden.

Zodra de auto rijdt, controleert het systeem permanent de spanning van de vier banden.

In het ventiel van elke band (met uitzondering van het reservewiel) is een druksensor gemonteerd.

Het systeem waarschuwt de bestuurder zodra het een daling van de spanning van een of meer banden detecteert.

Het controlesysteem van de bandenspanning is een hulpsysteem; de bestuurder moet waakzaam blijven.

Ondanks de aanwezigheid van dit systeem dient u maandelijks en voor elke lange reis de bandenspanning (ook die van het reservewiel) handmatig te controleren.

Een te lage bandenspanning heeft een negatief effect op de wegligging, verlengt de remweg en versnelt de bandenslijtage, met name onder zware omstandigheden (zware belading, hoge snelheid, lange rit).

 

Een te lage bandenspanning leidt ook tot een hoger brandstofverbruik.

 

De door de fabrikant voor uw auto aanbevolen bandenspanning staat vermeld op de bandenspanningssticker.

De bandenspanning moet bij "koude" banden worden gecontroleerd (auto die langer dan 1 uur heeft stilgestaan of na een traject van maximaal 10 km met gematigde snelheid). Is dit niet het geval, verhoog dan de op de sticker vermelde waarden met 0,3 bar.

Raadpleeg de desbetreffende rubriek voor meer informatie over de identificatie-elementen, waaronder de bandenspanningssticker.

Waarschuwing te lage bandenspanning

Bij een te lage bandenspanning brandt dit verklikkerlampje in combinatie met een geluidssignaal en, afhankelijk van de uitrusting, in combinatie met de weergave van een melding.

Waarschuwing te lage bandenspanning

Waarschuwing te lage bandenspanning

Als er een afwijking in de bandenspanning van één band wordt geconstateerd, kan deze band worden herkend aan het pictogram of, afhankelijk van de uitvoering, de weergegeven melding.

De waarschuwing wordt weergegeven zolang de desbetreffende band(en) niet op spanning is (zijn) gebracht, is (zijn) gerepareerd of is (zijn) vervangen.

Het reservewiel (noodreservewiel of wiel met stalen velg) is niet voorzien van een sensor.

 

Een lagere bandenspanning is niet altijd zichtbaar aan een vervorming van de band.

Beperk u daarom niet alleen tot een visuele controle.

Storing

Als het verklikkerlampje "te lage bandenspanning" knippert en vervolgens permanent brandt in combinatie met het verklikkerlampje "service", duidt dit op een storing in het systeem.

Deze waarschuwing wordt ook weergegeven als een of meerdere wielen niet zijn voorzien van een sensor (bijvoorbeeld een noodreservewiel of een reservewiel met stalen velg).

In dat geval wordt de bandenspanning niet meer gecontroleerd.

Raadpleeg het CITROËN-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats om het systeem te laten controleren of monteer na een lekke band het wiel met de originele velg, dat is voorzien van een sensor.

Alle reparaties aan een wiel dat met dit systeem is uitgerust en het vervangen van een band moeten worden uitgevoerd door het CITROËNnetwerk of door een gekwalificeerde werkplaats.

Wanneer bij het verwisselen een wiel is gemonteerd dat niet door uw auto wordt gedetecteerd (voorbeeld: montage van winterbanden), dient het systeem door het CITROËN-netwerk of door een gekwalificeerde werkplaats opnieuw geïnitialiseerd te worden.

Zie ook:

Ford Focus. Extra verwarming
Werking Het systeem is ontworpen om de benodigde tijd om de motor op te warmen te reduceren wanneer de motor draait. Het wordt automatisch in- en uitgeschakeld, afhankelijk van de buiten ...

Ford Focus. Trekken van een aanhanger - 5-deurs/Stationwagon
WAARSCHUWING Overschrijd 100km/h niet. Als u deze instructie niet opvolgt, kan dit leiden tot verlies van controle over de auto en al dan niet dodelijke verwondingen.De bandenspanningen ach ...

Modellen: