Toyota Auris: Ondersteunende
systemen - Gebruik van de ondersteunende
systemen - Rijden - Toyota Auris - InstructieboekjeToyota Auris: Ondersteunende systemen

Om de veiligheid en de prestaties tijdens het rijden te verbeteren is uw auto uitgerust met de volgende systemen die automatisch in werking treden als de omstandigheden daar om vragen. Houd er echter rekening mee dat dit aanvullende systemen zijn en vertrouw niet in al te sterke mate op deze systemen als u de auto bedient.

ABS (antiblokkeersysteem) Helpt het blokkeren van de wielen te voorkomen bij plotseling remmen of remmen op een glad wegdek

Brake Assist Zorgt voor een grotere remkracht nadat het rempedaal is ingetrapt als het systeem oordeelt dat er sprake is van een noodstop

VSC (Vehicle Stability Control) Helpt de bestuurder de auto onder controle te houden bij uitwijkmanoeuvres en het maken van bochten op een glad wegdek

TRC (Traction Control) Zorgt ervoor dat de aandrijfkracht behouden blijft en voorkomt dat de aandrijvende wielen gaan doorslippen bij het wegrijden met de auto of bij het accelereren op gladde wegen

Hill Start Assist Control Helpt te voorkomen dat de auto achteruit rolt bij het wegrijden op een helling

EPS (elektrische stuurbekrachtiging) Maakt gebruik van een elektromotor om de benodigde kracht voor het ronddraaien van het stuurwiel te verminderen

Noodstopsignaal Als het rempedaal plotseling wordt ingetrapt, gaan de alarmknipperlichten automatisch knipperen om het achteropkomende verkeer te waarschuwen.

Als het TRC-/VSC-systeem in werking is

Het controlelampje Traction Control knippert wanneer het TRC-/ VSC-systeem in werking is.

Gebruik van de ondersteunende systemen

Uitschakelen van het TRC-systeem

Als u met uw auto vast komt te zitten in modder of sneeuw, kan het TRC-systeem het aandrijfvermogen van de motor naar de wielen beperken. Als u dan op drukt, kunt u de auto waarschijnlijk makkelijker los krijgen door te 'schommelen'.

Auto's met een instrumentenpaneel met 3 meters Schakel het TRC-systeem uit door snel in te drukken en weer los te laten.

Het controlelampje TRC OFF gaat branden.

Druk nogmaals op om het systeem weer in te schakelen.

Gebruik van de ondersteunende systemen

Auto's met een instrumentenpaneel met 2 meters Schakel het TRC-systeem uit door snel in te drukken en weer los te laten.

TRC OFF wordt op het multi-informatiedisplay weergegeven.

Druk nogmaals op om het systeem weer in te schakelen.

Gebruik van de ondersteunende systemen

■Zowel TRC als VSC uitschakelen

Auto's met een instrumentenpaneel met 3 meters Houd meer dan 3 seconden ingedrukt terwijl de auto stilstaat om de TRC en VSC uit te schakelen.

De controlelampjes TRC OFF en VSC OFF gaan branden.

Druk nogmaals op om de systemen weer in te schakelen.

Auto's met een instrumentenpaneel met 2 meters Houd meer dan 3 seconden ingedrukt terwijl de auto stilstaat om de TRC en VSC uit te schakelen.

Het controlelampje VSC OFF gaat branden en TRC OFF wordt op het multiinformatiedisplay weergegeven.* Druk nogmaals op om de systemen weer in te schakelen.

*: Bij auto's met PCS (Pre-Crash Safety-systeem) worden ook het Pre-Crash Brake Assist en het Pre-Crash Brake-systeem uitgeschakeld.

■Wanneer het controlelampje TRC OFF zelfs gaat branden als niet is ingedrukt (auto's met een instrumentenpaneel met 3 meters) De TRC en Hill Start Assist Control kunnen niet worden bediend. Neem contact op met een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

■Wanneer op het multi-informatiedisplay de melding wordt weergegeven dat de TRC is uitgeschakeld, zelfs al is niet ingedrukt (auto's met een instrumentenpaneel met 2 meters) De TRC en Hill Start Assist Control kunnen niet worden bediend. Neem contact op met een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige.

■Bijgeluiden en trillingen veroorzaakt door het ABS, de Brake Assist, de TRC en de VSC

■Geluid EPS Wanneer het stuurwiel bediend wordt, kan het geluid van een elektromotor (zoemend geluid) hoorbaar zijn. Dit is normaal en duidt niet op een storing.

■Automatisch opnieuw inschakelen van de TRC- en VSC-systemen Als de TRC- en VSC-systemen zijn uitgeschakeld, worden deze automatisch opnieuw ingeschakeld in de volgende situaties:

■Gereduceerde bekrachtiging door het EPS-systeem De mate van bekrachtiging door het EPS-systeem wordt gereduceerd om het systeem tegen oververhitting te beschermen als er gedurende langere tijd veel stuurbewegingen worden uitgevoerd. Hierdoor kan de besturing zwaar aanvoelen. Probeer als dat het geval is minder frequent te sturen of breng de auto tot stilstand en zet de motor uit. Het EPS-systeem moet binnen 10 minuten weer normaal werken.

■Voorwaarden voor werking Hill Start Assist Control Als aan de volgende vier voorwaarden wordt voldaan, werkt de Hill Start Assist Control:

■Automatisch uitschakelen van Hill Start Assist Control De Hill Start Assist Control wordt in de volgende situaties uitgeschakeld:

■Voorwaarden voor werking noodstopsignaal Als aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan, werkt het noodstopsignaal:

■Automatisch uitschakelen van noodstopsignaal Het noodstopsignaal wordt in de volgende situaties uitgeschakeld:

WAARSCHUWING

■Het ABS werkt niet effectief als

■De remweg met ABS in werking kan langer zijn dan onder normale omstandigheden Het ABS is niet ontworpen om de remweg van de auto te verkorten. Houd altijd voldoende afstand tot uw voorligger, met name in de volgende gevallen:

■De TRC werkt mogelijk niet effectief als Het insturen van de juiste richting en het overbrengen van de aandrijfkracht kunnen op een gladde weg niet onder alle omstandigheden gerealiseerd worden, zelfs niet als het TRC-systeem in werking is.

Rijd voorzichtig met de auto onder omstandigheden waarbij de stabiliteit en de aandrijfkracht verloren kunnen gaan.

WAARSCHUWING

■Hill Start Assist Control werkt niet effectief als

■Als de VSC is geactiveerd Het controlelampje Traction Control knippert. Rijd altijd voorzichtig. Roekeloos rijgedrag kan leiden tot ongevallen. Wees bijzonder voorzichtig als het controlelampje knippert.

■Als het TRC/VSC-systeem is uitgeschakeld Wees zeer voorzichtig en pas uw snelheid aan de conditie van het wegdek aan. Schakel de TRC en de VSC alleen in geval van nood uit, aangezien deze systemen zorgdragen voor de voertuigstabiliteit en het aandrijfvermogen.

■Vervangen van banden Controleer of alle banden dezelfde maat hebben, van hetzelfde merk zijn en hetzelfde profiel en draagvermogen hebben. Controleer verder of alle banden de aanbevolen spanning hebben.

Het ABS-, TRC- en VSC-systeem werken niet goed als er verschillende banden onder de auto gemonteerd zijn.

Neem contact op met een erkende Toyota-dealer of hersteller/reparateur of een andere naar behoren gekwalificeerde en uitgeruste deskundige voor meer informatie over het vervangen van de banden of wielen.

■Omgaan met banden en wielophanging Problemen met de banden of wijzigingen aan de wielophanging hebben een negatief effect op de ondersteunende systemen en kunnen een storing veroorzaken.

Zie ook:

Citroen C4. Lane Departure Warning System (LDWS)
Dit systeem registreert wanneer de bestuurder onvrijwillig een rijstrookmarkering (doorgetrokken of onderbroken streep) overschrijdt. Op basis van de signalen van sensoren in de voorbumper wo ...

Toyota Auris. Binnenspiegel
De positie van de binnenspiegel kan worden afgesteld zodat de bestuurder voldoende zicht naar achteren heeft. Afstellen van de hoogte van de binnenspiegel (alleen auto's met binnenspiegel met autom ...

Modellen: