KIA Cee'd: Onderdelen aanvullend
veiligheidssysteem en functies - Aanvullend veiligheidssysteem - Veiligheidssysteem van uw auto - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Onderdelen aanvullend veiligheidssysteem en functies

KIA Cee'd / KIA Cee'd - Instructieboekje / Veiligheidssysteem van uw auto / Aanvullend veiligheidssysteem / Onderdelen aanvullend veiligheidssysteem en functies

Aanvullend veiligheidssysteem

De onderdelen van het aanvullend veiligheidssysteem zijn:

 1. Airbag bestuurder
 2. Airbag voorpassagier
 3. Zijairbags*
 4. Curtain airbags*
 5. Blokkeerautomaten met gordelspanners
 6. Waarschuwingslampje AIRBAG
 7. Airbagmodule (SRSCM)
 8. Airbagsensoren vóór
 9. Zijairbagsensoren*
 10. Controlelampje airbag voorpassagier ON/OFF
 11. ON/OFF-schakelaar airbag voorpassagier

*: indien van toepassing

Als het contact in stand ON staat controleert de SRSCM constant alle componenten van het systeem om te bepalen of een frontale aanrijding, een aanrijding schuin van voren of een aanrijding van opzij zwaar genoeg is om de airbags of de gordelspanners te activeren.

Het waarschuwingslampje air bag op het dashboard brandt na het in stand ON zetten van het contact gedurende 6 seconden en moet vervolgens uit gaan.

WAARSCHUWING Als een van de volgende condities zich voordoen, kan dat duiden op een storing in het airbagsysteem.

We adviseren u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

 • Het lampje gaat niet kort branden als het contact in stand ON wordt gezet.
 • Het lampje gaat niet na ongeveer 6 seconden uit, maar blijft branden.
 • Het lampje gaat branden tijdens het rijden.
 • Het lampje gaat knipperen wanneer het contact in stand ON staat.

Aanvullend veiligheidssysteem

De airbagmodules voor bevinden zich in het stuurwielkussen, in het dashboardpaneel voor de voorpassagier boven het dashboardkastje en/of in het kniebeschermingspaneel aan bestuurderszijde.

Als de SRSCM oordeelt dat de kracht waaraan de voorzijde van de auto wordt blootgesteld een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, activeert hij automatisch de airbags vóór.

Aanvullend veiligheidssysteem

Als de airbags geactiveerd worden, scheuren de afdekkappen op vooraf bepaalde plaatsen open als gevolg van de zich vullende airbags. Als deze openingen groter worden, kunnen de airbags geheel gevuld worden.

Aanvullend veiligheidssysteem

Een geheel gevulde airbag vertraagt in combinatie met een juist gedragen veiligheidsgordel de voorwaartse beweging van de bestuurder of de voorpassagier en beperkt zo de kans op hoofdletsel en letsel aan het bovenlichaam.

Nadat de airbag geheel gevuld is, begint hij direct weer leeg te lopen, waaroor de bestuurder weer zicht op de weg krijgt en hij de auto weer kan besturen of anderszins kan bedienen.

Aanvullend veiligheidssysteem

WAARSCHUWING
 • Plaats geen accessoires (bekerhouder, cassettehouder) of stickers enz. op het paneel boven het dashboardkastje in auto's met een airbag voorpassagier.

  Dergelijke voorwerpen kunnen gevaarlijke projectielen worden en letsel veroorzaken wanneer de airbag voorpassagier geactiveerd wordt.

 • Plaats een eventuele luchtverfrisser ook niet in de buurt van het instrumentenpaneel of op het dashboard.

  Dit kan een gevaarlijk projectiel worden en letsel veroorzaken wanneer de airbag voorpassagier geactiveerd wordt.

WAARSCHUWING
 • Als de airbag geactiveerd wordt, is er een luide knal hoorbaar en komt er fijn stof vrij in de auto.

  Dit is normaal en niet gevaarlijk - het fijne poeder wordt gebruikt bij het vouwen van de airbags. Het stof dat vrijkomt bij het activeren van de airbag kan huid- of oogirritatie veroorzaken en astmatische klachten bij daarvoor gevoelige personen verergeren. Was de aan het stof blootgestelde huid na een ongeval waarbij de airbags zijn geactiveerd altijd zorgvuldig met koud water en een milde zeepoplossing.

 • Het aanvullend veiligheidssysteem werkt allen als het contact in stand ON staat. Als het waarschuwingslampje air bag niet gaat branden of als het ook blijft branden als er na het in stand ON zetten van het contact 6 seconden verstreken zijn of de motor gestart is, of als het gaat branden tijdens het rijden, werkt het aanvullend Veiligheidssysteem niet goed. Als dit gebeurt adviseren we u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.
 • Zet voor het vervangen van een zekering of het losnemen van een accukabel het contact eerst in stand LOCK en verwijder de contactsleutel. Vervang of verwijder een zekering die aan het airbagsysteem gerelateerd is nooit als het contact in stand ON staat. Het niet opvolgen van deze waarschuwing zal ertoe leiden dat het waarschuwingslampje air bag zal gaan branden.
Zie ook:

Toyota Auris. Simple-IPA (Simple-Intelligent Parking Assist)
Simple-IPA is een systeem dat hulp biedt bij het fileparkeren. Bij het fileparkeren of het parkeren in de ruimte achter een geparkeerde auto, wordt met behulp van de sensoren op de zijkant van de v ...

Toyota Auris. Rijden met een aanhangwagen
Uw auto is in eerste instantie ontworpen voor het vervoer van personen en hun bagage. Het rijden met een aanhangwagen zal een negatief effect hebben op de rijeigenschappen, prestaties, remvermogen, ...

Modellen: