KIA Cee'd: Vóór het rijden - Rijden met uw auto - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Vóór het rijden

Vóór het instappen

Noodzakelijke controles

De volgende vloeistofpeilen dienen regelmatig, afhankelijk van het gebruikte interval gecontroleerd te worden: motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Nadere informatie vindt u in Hoofdstuk 7, Onderhoud.

WAARSCHUWING Wanneer u tijdens het rijden wordt afgeleid, kunt u de controle over de auto verliezen, waardoor ongevallen en ernstig letsel veroorzaakt kunnen worden. De eerste verantwoordelijkheid voor de bestuurder is een veilige bediening van de auto volgens de geldende verkeersregels. Mobiele apparatuur of systemen in de auto die de blik, aandacht en concentratie van de bestuurder afleiden van een veilige bediening, of die door de wet verboden zijn, mogen tijdens het rijden nooit gebruikt worden.

Vóór het starten

Voor een veilig gebruik is het noodzakelijk dat u volledig vertrouwd bent met uw auto en de bedieningsorganen.

WAARSCHUWING Alle inzittenden moeten tijdens het rijden de veiligheidsgordel op de juiste manier dragen. Zie "Veiligheidsgordels" in hoofdstuk 3 voor informatie over het juiste gebruik van de veiligheidsgordels.

 

WAARSCHUWING Controleer altijd de omgeving rond de auto op de aanwezigheid van anderen, in het bijzonder kinderen, alvorens u de transmissie in stand D (Drive) of R (Reverse) zet.

 

WAARSCHUWING - Rijden onder invloed van alcohol of drugs

Rijden onder invloed is gevaarlijk.

Rijden onder invloed is de belangrijkste doodsoorzaak in het verkeer. Zelfs een geringe hoeveelheid alcohol zal het reactie-, waarnemings- en beoordelingsvermogen verminderen.

Rijden onder invloed van drugs is minstens even gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol.

De kans op een ernstig ongeval is vele malen groter als u gaat rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Ga niet rijden als u gedronken heeft of drugs heeft gebruikt. Rijd ook niet mee met een bestuurder die onder invloed van alcohol of drugs is. Bepaal van tevoren wie er rijdt of neem een taxi.

 

WAARSCHUWING
  • Wanneer u de auto wilt parkeren of stilzetten terwijl de motor draait, zorg er dan voor dat u het gaspedaal niet gedurende langere tijd ingetrapt houdt.

    Anders kan de motor of het uitlaatsysteem oververhit raken en brand ontstaan.

  • Wanneer u een noodstop maakt of als u het stuurwiel snel draait, kunnen losse voorwerpen op de vloer vallen en de bediening van de pedalen hinderen, waardoor een ongeval kan ontstaan. Berg alle voorwerpen in de auto op de juiste manier op.
  • Als u uw aandacht niet bij het rijden houdt, kunt u een ongeval veroorzaken. Wees voorzichtig met het bedienen van systemen die u kunnen afleiden, zoals het audiosysteem of de verwarming.

    Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om altijd veilig te rijden.

Zie ook:

Citroen C4. Automatische verlichting
Het parkeerlicht en het dimlicht worden automatisch ingeschakeld als de lichtsterkte van de omgeving onvoldoende is of in bepaalde gevallen dat de ruitenwissers worden ingeschakeld. Als de lichtste ...

Ford Focus. Na gebruik van de set met afdichtmiddel voor banden
WAARSCHUWING Wanneer u heftige trillingen, onbalans in het stuurwiel of lawaai tijdens het rijden waarneemt, minder dan geleidelijk snelheid en breng de auto zo snel mogelijk tot stilstand ...

Modellen: