Opel Astra: Parkeren - Starten en bediening - Rijden en bediening - Opel Astra - InstructieboekjeOpel Astra: Parkeren

Waarschuwing
 • Parkeer de auto niet op een licht ontvlambaar oppervlak.

  Door de hoge temperatuur van het uitlaatsysteem kan het oppervlak ontbranden.

 • Trek altijd de handrem aan.

  Trek de handrem aan zonder op de ontgrendelingsknop te drukken. Op een aflopende of oplopende helling zo stevig mogelijk. Trap tegelijkertijd het rempedaal in om minder kracht nodig te hebben.

  Bij auto's met een elektrische handrem, trekt u minimaal een seconde aan schakelaar Rijden en bediening tot het waarschuwingslampje Rijden en bediening constant brandt en de elektrische handrem is ingeschakeld

 • Zet de motor af.
 • Als de auto op een vlakke ondergrond of een helling (omhoog) staat, schakel dan de eerste versnelling in of zet de keuzehendel in stand P, voordat u de contactsleutel verwijdert of bij auto's met een aan/ uit-knop het contact af zet. Op een oplopende helling bovendien de voorwielen van de stoeprand wegdraaien.

  Als de auto op een vlakke ondergrond of een helling (omlaag) staat, schakel dan de achteruitversnelling in of zet de keuzehendel in stand P, voordat u de contactsleutel verwijdert of bij auto's met een aan/ uit-knop het contact af zet.

  Bovendien de voorwielen naar de stoeprand toedraaien.

 • Sluit de ramen en het schuifdak.
 • Trek de sleutel uit het contactslot of schakel bij auto's met een aan/uit-knop het contact uit. Stuurwiel verdraaien totdat het stuurslot merkbaar vergrendelt.

  Bij auto's met automatische versnellingsbak kan de sleutel alleen worden verwijderd met de keuzehendel in stand P.

  Voor auto's met geautomatiseerde versnellingsbak kan de sleutel alleen uit het contactslot worden verwijderd wanneer de handrem is aangetrokken.

Voorzichtig Na een rit waarbij met hoge motortoerentallen of met hoge motorbelasting werd gereden, de motor vóór het afzetten gedurende een korte tijd met lage belasting laten draaien of gedurende ca.30 seconden stationair laten draaien om de turbolader te beschermen.

Let op Bij een ongeval waarbij airbags worden geactiveerd, wordt de motor automatisch uitgeschakeld als de auto binnen een bepaalde tijd tot stilstand komt.

Noodfunctie bij extreem lage temperaturen

Waarschuwing Deze noodhandeling mag alleen bij extreem lage temperaturen worden uitgevoerd en als de auto op een vlakke ondergrond staat.

In landen waar de temperatuur extreem laag kan zijn, kan het noodzakelijk zijn de handrem niet in te schakelen.

Dit is een noodoplossing die voorkomt dat de handrem bevriest.

Auto's met een geautomatiseerde versnellingsbak, elektrische handrem en aan/uit-knop Bij auto's met een geautomatiseerde versnellingsbak kunt u het contact alleen afzetten als de parkeerrem is ingeschakeld. U moet dus een paar dingen doem om de elektrische handrem te kunnen loszetten:

1. Schakel de elektrische handrem in en zet het contact af.

2. Schakel het contact in en houd Engine Start/Stop zes seconden ingedrukt zonder het rempedaal in te trappen.

3. Trap de rem in en zet de elektrische handrem los.

4. Contact uitschakelen.

Auto's met een geautomatiseerde versnellingsbak, elektrische handrem en contactslot Bij auto's met een geautomatiseerde versnellingsbak kunt u het contact alleen afzetten als de parkeerrem is ingeschakeld. U moet dus een paar dingen doem om de elektrische handrem te kunnen loszetten:

1. Schakel de elektrische handrem in en zet het contact af.

2. Trap de rem in en zet de elektrische handrem los.

3. Sleutel uit contactslot verwijderen.

Zie ook:

Ford Focus. Parkeerhulp voor
WAARSCHUWING Het systeem detecteert mogelijk geen voorwerpen met oppervlakken die reflectie absorberen. Wees altijd voorzichtig en oplettend tijdens het rijden. Als u niet goed oplet, kunt ...

KIA Cee'd. Mediamodus
Overschakelen naar de mediamodus Als u op de toets kdrukt, gaat u naar een andere modus in de volgorde CD USB (iPod) AUX Mijn muziek BT Audio. Als u [Pop-up Mode]/[Mode Pop-up] inscha ...

Modellen: