Peugeot 308: AdBlue® en SCR-systeem (BlueHDi-dieselmotor) - Praktische informatie - Peugeot 308 - InstructieboekjePeugeot 308: AdBlue® en SCR-systeem (BlueHDi-dieselmotor)

Peugeot 308 / Peugeot 308 - Instructieboekje / Praktische informatie / AdBlue® en SCR-systeem (BlueHDi-dieselmotor)

AdBlue en SCR-systeem

Om het milieu zo min mogelijk te belasten en om aan de nieuwe Euro 6-norm te voldoen, heeft PEUGEOT ervoor gekozen zijn auto's met dieselmotor te voorzien van een systeem waarbij het roetfilter (FAP) wordt gecombineerd met een SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction) voor de behandeling van de uitlaatgassen zonder dat de prestaties veranderen of het brandstofverbruik toeneemt.

SCR-systeem

Met behulp van de vloeistof AdBlue®, die ureum bevat, zet een katalysator tot 85% van de stikstofoxides (NOx) om in stikstof en water, stoffen die onschadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

De AdBlue® bevindt zich in een specifiek reservoir. Het reservoir heeft een inhoud van 17 liter, goed voor een actieradius van ongeveer 20.000 km. Wanneer u met de resterende hoeveelheid AdBlue® nog maximaal ongeveer 2400 km kunt rijden tot het reservoir leeg is, wordt automatisch een waarschuwingssysteem geactiveerd.

Om ervoor te zorgen dat het SCR-systeem goed blijft werken, wordt bij elke periodieke onderhoudscontrole aan uw auto in het PEUGEOT-netwerk of bij een gekwalificeerde werkplaats het reservoir van de AdBlue® bijgevuld.

Als u verwacht tussen twee periodieke onderhoudscontroles meer dan 20.000 km te rijden, moet tussentijds AdBlue worden bijgevuld.

Als het AdBlue®-reservoir leeg is, zorgt een wettelijk verplicht systeem ervoor dat de motor niet opnieuw kan worden gestart.

Als het SCR-systeem niet goed werkt, stoot uw auto te veel schadelijke stoffen uit, waardoor hij niet meer aan de Euro 6-emissienorm voldoet.

Neem bij een storing in het SCRsysteem zo snel mogelijk contact op met het PEUGEOT-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats: na 1100 km wordt een systeem geactiveerd dat het opnieuw starten van de motor blokkeert.

In beide gevallen geeft een actieradiusindicator aan hoever u nog kunt rijden voordat de auto stilvalt.

Bijvullen van AdBlue

Het AdBlue®-reservoir moet bij elke periodieke onderhoudscontrole worden gevuld door het PEUGEOT-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats.

Vanwege de inhoud van het reservoir kan het echter noodzakelijk zijn om het reservoir tussentijds bij te vullen, zeker als u hier door een waarschuwing (verklikkerlampjes en melding) op wordt geattendeerd.

Dit kunt u laten uitvoeren door het PEUGEOTnetwerk of door een gekwalificeerde werkplaats.

Als u zelf het reservoir wilt bijvullen, lees dan eerst aandachtig de volgende waarschuwingen.

Belangrijk Als het AdBlue®-reservoir van uw auto helemaal leeg is (dit wordt aangegeven door de waarschuwingsmeldingen en u kunt in dat geval de motor niet meer starten) moet u het reservoir vullen met minimaal 3,8 liter additief (twee flacons van 1,89 liter).

Gebruiksvoorschriften

AdBlue® is een oplossing op ureumbasis.

Deze vloeistof is onontvlambaar, kleurloos en geurloos (indien koel bewaard).

Als de vloeistof in contact komt met de huid, moet u de huid wassen met kraanwater en met zeep. Als de vloeistof in de ogen komt, spoel de ogen dan onmiddellijk en grondig gedurende ten minste 15 minuten met kraanwater of met een oogspoelmiddel. Raadpleeg een arts bij een branderig gevoel of blijvende irritatie.

Als AdBlue wordt ingeslikt, spoel de mond dan met schoon water en drink vervolgens een ruime hoeveelheid water.

Onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld bij een hoge omgevingstemperatuur) kan het risico van het vrijkomen van ammoniakdampen niet worden uitgesloten: adem deze niet in.

Deze ammoniakdampen werken irriterend op de slijmvliezen (ogen, neus en keel).

Bewaar AdBlue® buiten het bereik van kinderen, in de originele flacon of jerrycan.

Als het AdBlue® niet in de originele flacon wordt bewaard, verliest het zijn zuiverheid.

Gebruik uitsluitend AdBlue® die aan de norm ISO 22241 voldoet.

Verdun de AdBlue® nooit met water.

Giet nooit AdBlue® in de brandstoftank.

Gebruiksvoorschriften

De verpakking in flacons of jerrycans met een antidruppelsysteem vergemakkelijkt het bijvullen. De flacons met een inhoud van 1,89 liter (1/2 gallon) en jerrycans met een inhoud van 5 liter zijn verkrijgbaar bij het PEUGEOT-netwerk of een gekwalificeerde werkplaats.

Vul nooit AdBlue® bij vanuit een vulsysteem dat is bedoeld voor vrachtwagens.

Voorschriften voor opslag

AdBlue® bevriest bij temperaturen lager dan ongeveer -11°C en verliest zijn kwaliteit bij temperaturen vanaf 25°C. Het is raadzaam de flacons en jerrycans koel en buiten direct zonlicht te bewaren.

Onder deze omstandigheden is de vloeistof ten minste ├ę├ęn jaar houdbaar.

Als de vloeistof bevroren is geweest, kan deze weer worden gebruikt nadat deze bij kamertemperatuur volledig is ontdooid.

Bewaar de flacons of jerrycans AdBlue® niet in uw auto.

 

Voer de lege AdBlue®-flacons of -jerrycans niet als huisvuil af.

Deponeer ze in een daartoe bestemde container of breng ze naar uw verkooppunt.

 

Bevriezing van AdBlue® AdBlue® bevriest bij temperaturen lager dan ongeveer -11°C.

Het SCR-systeem is voorzien van een voorverwarmingssysteem voor het AdBlue®-reservoir waardoor u ook in zeer koude omstandigheden kunt blijven rijden.

Procedure

Controleer voordat u gaat bijvullen of de auto op een vlakke en horizontale ondergrond staat.

Procedure

Procedure

Spoel gemorste AdBlue®-vloeistof onmiddellijk weg met koud water of veeg het weg met een vochtige doek.

Als de AdBlue®-vloeistof is gekristalliseerd, verwijder het dan met een spons en warm water.

Belangrijk: als u AdBlue® hebt bijgevuld nadat het reservoir leeg is geraakt, aangegeven door de melding "Vul AdBlue bij: starten geblokkeerd", dient u ongeveer 5 minuten te wachten voordat u het contact weer aanzet, zonder het bestuurdersportier te openen, de auto te ontgrendelen, de sleutel met afstandsbediening in het contactslot te steken of de elektronische sleutel van het "Keyless entry and start"-systeem in het interieur te leggen.

Zet vervolgens het contact aan en start na 10 seconden wachten de motor.

 

Voer de lege AdBlue®-flacons niet als huisvuil af, maar deponeer ze in de daartoe bestemde containers of breng de flacons naar uw verkooppunt.

Uitvoering met subwoofer

Uitvoering met subwoofer

Uitvoering met subwoofer

Uitvoering met subwoofer

Draai voordat u de subwoofer weer monteert de gele bout enkele omwentelingen los

Zie ook:

Ford Focus. Handgeschakelde versnellingsbak
Laat uw hand niet op de versnellingshendel rusten tijdens het rijden en gebruik de versnellingshendel niet om voorwerpen aan te hangen of te ondersteunen. Dit kan schade aan de transmissie v ...

Ford Focus. Achterbank - Stationwagon
De rugleuningen neerklappen WAARSCHUWINGKlap een stoel niet in als er iemand op zit. Als u deze instructie negeert, kan dat verwondingen tot gevolg hebben. Als u de rugleuning neerklapt, moet u ...

Modellen: