KIA Cee'd: Als u gaat rijden met een aanhanger - Rijden met een aanhanger - Rijden met uw auto - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Als u gaat rijden met een aanhanger

Let op de volgende punten als u gaat rijden met een aanhanger:

Rijden met een aanhanger

M/T : Handgeschakelde transmissie
A/T : Automatische transmissie
DCT : Double clutch-transmissie

Gewicht van de aanhanger

Rijden met een aanhanger

Wat is het maximale aanhangwagengewicht? Hij mag nooit meer wegen dan het maximale aanhangergewicht voor een geremde aanhanger. Maar dit kan al te zwaar zijn.

Dat hangt af van de manier waarop de aanhanger wordt gebruikt. Zo zijn onder andere de rijsnelheid, de hoogte, hellingshoek, buitentemperatuur en ervaring belangrijke factoren. Het maximale aanhangergewicht is ook afhankelijk van eventuele voorzieningen die op de auto zijn aangebracht.

Kogeldruk

Rijden met een aanhanger

Bij het trekken van een aanhanger zijn de kogeldruk en het maximaal toelaatbaar totaalgewicht van belang.

Onder het totaalgewicht worden gerekend het ledig gewicht van de auto plus het gewicht van de belading en de inzittenden. Bij het trekken van een aanhanger dient bovendien het gewicht van de aanhanger hierbij worden opgeteld.

De kogeldruk mag maximaal 10% van het totale aanhangergewicht bedragen.

Controleer na het beladen van de aanhanger of de kogeldruk in orde is. Als dat niet het geval is, kan deze worden aangepast door de belading van de aanhanger anders te verdelen.

WAARSCHUWING - Aanhanger
  • Zorg ervoor dat de aanhanger aan de voorzijde altijd zwaarder is dan aan de achterzijde. De verhouding tussen de belading voor en achter dient ongeveer 60/40 te zijn.
  • Belaad de aanhanger niet zwaarder dan volgens de fabrikant van de aanhanger c.q. trekhaak is toegestaan. Een verkeerde belading kan beschadiging van de auto en/of persoonlijk letsel tot gevolg hebben. Controleer het aanhangergewicht met een geschikte weegschaal of op een weegbrug.
  • Door een verkeerde belading van de aanhanger bestaat de kans dat u de controle over de auto verliest.

AANWIJZING Bij een toenemende hoogte nemen de motorprestaties af. Vanaf 1.000 m boven zeeniveau en voor iedere volgende 1.000 m moet 10% van het voertuig- /aanhangergewicht (aanhangergewicht + maximaal toelaatbaar voertuiggewicht) worden afgetrokken.

Zie ook:

Toyota Auris. Onderhoud
Onderhoud en reparatie Om veilig en economisch te kunnen rijden is het van essentieel belang dat uw auto goed verzorgd en onderhouden wordt. Toyota raadt u aan uw auto als volgt te onderhouden: ...

KIA Cee'd. Onderhoudsschema
Volg het "Onderhoudsschema bij normaal gebruik" wanneer de auto normaalgesproken wordt gebruikt onder andere dan de hieronder vermelde omstandigheden. Volg in de onderstaande gevallen ...

Modellen: