KIA Cee'd: Antiblokkeersysteem (ABS) - Remsysteem - Rijden met uw auto - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Antiblokkeersysteem (ABS)

WAARSCHUWING ABS (of ESC) kan geen ongelukken voorkomen die het gevolg zijn van gevaarlijk rijgedrag. Hoewel de auto bij een noodstop beter onder controle gehouden kan worden, is het toch noodzakelijk voldoende afstand tot uw voorligger te bewaren. U moet uw rijsnelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden en zo nodig uw snelheid verlagen.

De remweg van auto's met ABS (of ESC) kan in de volgende situaties langer zijn dan die van auto's zonder een dergelijk systeem.

Rijd in dergelijke situaties met een gereduceerde snelheid:

 • Op slechte wegen, wegen met steenslag of wegen die met sneeuw bedekt zijn.
 • Als er sneeuwkettingen gemonteerd zijn.
 • Op wegen met kuilen of met hoogteverschillen.

Probeer de werking van het ABS (of ESC) van uw auto niet uit bij hoge snelheden of tijdens het nemen van een bocht. Hiermee kunt u zichzelf en anderen in gevaar brengen.

Het ABS registreert continu de snelheid van de wielen. Zodra de wielen dreigen te blokkeren, vermindert het ABS de hydraulische remdruk op de wielen.

In dat geval is een tikkend geluid hoorbaar in het remsysteem en kan het rempedaal gaan trillen. Dit is normaal.

Het betekent dat het ABS in werking is getreden. Om in een noodsituatie het maximale rendement uit het ABS te halen, dient u niet zelf "pompend" te gaan remmen. Trap het rempedaal zo hard mogelijk in en laat het ABS verder het werk doen.

AANWIJZING Na het starten van de motor en het wegrijden kan er in de motorruimte een klikkend geluid hoorbaar zijn. Dat is normaal en geeft aan dat het ABS op de juiste manier werkt.

OPMERKING
 • Wanneer het waarschuwingslampje ABS brandt en blijft branden, is er mogelijk een probleem aanwezig in het ABS. In dat geval werken de remmen echter wel normaal.
 • Het waarschuwingslampje ABS gaat nadat het contact om stand ON is gezet ongeveer 3 seconden branden. Het ABS voert dan een zelfdiagnose uit en het lampje zal doven wanneer alles in orde is.

  Wanneer het lampje blijft branden, is er mogelijk een probleem aanwezig in het ABS.We adviseren u contact op te nemen met een officiële Kia-dealer.

OPMERKING
 • Als u op een weg rijdt waar erg weinig grip is, bijvoorbeeld bij vorst, en voortdurend de remmen bedient, is het ABS voortdurend in werking en kan het waarschuwingslampje ABS gaan branden. Zet de auto stil op een veilige plaats en zet de motor uit.
 • Start de motor opnieuw. Als het waarschuwingslampje ABS dooft, is het ABS in orde. Anders is er mogelijk een storing in het ABS.

  We adviseren u contact op te nemen met een officiële Kia-dealer.

AANWIJZING Als u de auto met een hulpaccu moet starten doordat de accu is leeggeraakt, draait de motor mogelijk niet soepel rond en kan bovendien het waarschuwingslampje ABS gaan branden.

Dit komt door de lage accuspanning.

Het betekent niet dat er een storing in het ABS is.

Zie ook:

Citroen C4. Snelheidsregelaar
Met behulp van de snelheidsregelaar kan de bestuurder met een ingestelde constante snelheid rijden zonder gas te hoeven geven. De snelheidsregelaar moet handmatig worden ingeschakeld. D ...

Ford Focus. Inhouden en specificaties - 1.5L EcoBoost
Gebruik olie en vloeistof die voldoen aan de bepaalde specificaties en viscositeit. Als u geen olie en vloeistof gebruikt die voldoen aan de bepaalde specificaties en viscositeit, kan dit ...

Modellen: