KIA Cee'd: Elektronische parkeerrem (EPB) - Remsysteem - Rijden met uw auto - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Elektronische parkeerrem (EPB)

(indien van toepassing)

Activeren van de parkeerrem

Remsysteem

Activeren van de EPB (elektronische parkeerrem): Trek de EPB-schakelaar omhoog.

Controleer of het waarschuwingslampje gaat branden.

AANWIJZING Handel als volgt als de auto op een steile helling niet stil blijft staan of als er een aanhanger achter de auto hangt:

 1. Activeer de EPB.
 2. Trek de EPB-schakelaar langer dan 3 seconden omhoog.
OPMERKING Gebruik de parkeerrem niet tijdens het rijden, behalve in een noodsituatie. De systemen in de auto kunnen hierdoor beschadigd raken waardoor de rijveiligheid in gevaar komt.

Deactiveren van de parkeerrem

Remsysteem

Druk onder de volgende condities op de EPB-schakelaar om de EPB (elektronische parkeerrem) te deactiveren:

Controleer of het waarschuwingslampje voor het remsysteem uitgaat.

Automatisch deactiveren van de EPB (elektronische parkeerrem):

Controleer of het waarschuwingslampje voor het remsysteem uitgaat.

 AANWIJZING

AANWIJZING - Handgeschakelde transmissie

Een auto met een aanhanger op een helling kan bij het heuvelop wegrijden iets achteruit gaan rollen. Volg onderstaande instructies om dat te voorkomen.

1.Trap het koppelingspedaal in en schakel de eerste versnelling in.

2.Houd de EPB-schakelaar omhoog getrokken.

3.Trap het gaspedaal in en laat het koppelingspedaal langzaam opkomen.

4. Laat de EPB-schakelaar los zodra de motor voldoende aandrijfkracht levert om weg te kunnen rijden.

Voer bovenstaande procedure niet uit op een horizontale ondergrond. De auto zou plotseling naar voren kunnen schieten.

OPMERKING
 • Als het waarschuwingslampje voor het parkeerremsysteem blijft branden terwijl de EPB gedeactiveerd is, raden we u aan het systeem na te laten kijken door een officiële Kia-dealer.
 • Rijd niet met de auto als de EPB geactiveerd is. Dat kan overmatige slijtage aan de remblokken en de remschijven veroorzaken.

De EPB (elektronische parkeerrem) kan automatisch geactiveerd worden als:

Remsysteem

Trap, indien bovenstaande situatie zich voordoet, het rempedaal in en deactiveer de EPB met de EPB-schakelaar.

WAARSCHUWING
 • Gebruik de selectiehendel niet in plaats van de parkeerrem om de auto op zijn plaats te houden.

  Schakel de parkeerrem in en zet de selectiehendel goed in stand P (parkeren).

 • Laat personen die niet bekend zijn met de auto niet aan de parkeerrem komen. Als de parkeerrem per ongeluk wordt gedeactiveerd, kan er ernstig letsel ontstaan.
 • Bij het parkeren van de auto moet altijd de parkeerrem worden geactiveerd om te voorkomen dat de auto zich onbedoeld in beweging zet, waardoor de inzittenden of voetgangers letsel op zouden kunnen lopen.

OPMERKING
 • Er kan een klikkend geluid hoorbaar zijn bij het activeren of deactiveren van de EPB maar dat is normaal en geeft aan dat de EPB goed werkt.
 • Informeer, als u uw sleutels afgeeft aan een parkeerwachter of iemand die uw auto voor u parkeert, hem of haar over de bediening van de EPB.
 • De EPB kan defect raken als u rijdt terwijl de EPB geactiveerd is.
 • Trap het gaspedaal langzaam in als u de EPB automatisch deactiveert.

Controlelampje EPB (indien van toepassing)

Remsysteem

Dit waarschuwingslampje gaat branden als de startknop in stand ON wordt gezet en gaat na ongeveer 3 seconden uit als het systeem normaal werkt.

Als het controlelampje voor de EPB niet uitgaat of tijdens het rijden gaat branden, of niet gaat branden als de startknop in stand ON wordt gezet, geeft dat aan dat er mogelijk een probleem met de EPB is.

Als dit gebeurt adviseren we u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

Het controlelampje voor de EPB kan gaan branden als het controlelampje voor het ESC gaat branden om aan te geven dat het ESC niet goed werkt maar dat duidt niet op een probleem met de EPB.

OPMERKING
 • Het waarschuwingslampje voor de EPB kan gaan branden als de EPB-schakelaar niet goed werkt.

  Zet de motor uit en start hem na enkele minuten weer. Het waarschuwingslampje moet uitgaan en de EPB-schakelaar moet weer normaal werken. Als het waarschuwingslampje voor de EPB echter nog steeds brandt, raden we u aan het systeem na te laten kijken door een officiële Kiadealer.

 • Als het waarschuwingslampje voor het parkeerremsysteem niet brandt of knippert als de EPBschakelaar omhoog getrokken is, is de EPB niet geactiveerd.
 • Druk de schakelaar in en trek hem daarna omhoog als het waarschuwingslampje voor het parkeerremsysteem knippert terwijl het waarschuwingslampje voor de EPB brandt. Druk hem nogmaals in de normale positie en trek hem weer omhoog. Als het waarschuwingslampje voor de EPB niet uitgaat, raden we u aan het systeem door een officiële Kia-dealer na te laten kijken.

Remmen in noodsituaties

Als er een probleem is met het rempedaal tijdens het rijden, kan er in een noodgeval afgeremd worden door de EPB-schakelaar omhoog getrokken te houden. Er wordt alleen geremd zolang de EBP-schakelaar omhoog getrokken gehouden wordt.

WAARSCHUWING Gebruik de parkeerrem niet tijdens het rijden, behalve in een noodsituatie.

AANWIJZING Tijdens het remmen in noodsituaties met de EPB gaat het waarschuwingslampje voor het parkeerremsysteem branden om aan te geven dat het systeem in werking is.

OPMERKING Als u continu bijgeluiden hoort of een brandgeur ruikt nadat u de EPB heeft gebruikt voor het remmen in een noodsituatie, raden we u aan het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

Als de EPB (elektronische parkeerrem) niet gedeactiveerd kan worden

Als de EPB niet op normale wijze gedeactiveerd kan worden, raden we u aan uw auto naar een officiële Kia-dealer te brengen met een autoambulance en het systeem na te laten kijken.

Zie ook:

Toyota Auris. Gebruik van het menu SET UP ("Bluetooth"-menu)
Door een Bluetooth-apparaat te registreren in het systeem, kan het systeem werken. Voor aangemelde apparaten kunnen de volgende functies worden gebruikt: *: Bluetooth is een geregistreerd handelsme ...

Ford Focus. Overschakelen op normale snelheidsregeling
WAARSCHUWING De normale snelheidsregeling remt niet wanneer uw auto tragere voertuigen nadert. Zorg ervoor dat u zich altijd goed bewust bent van welke modus u hebt gekozen. Rem indien dit ...

Modellen: