KIA Cee'd: Controlesysteem lage
bandenspanning (TPMS) - Wat te doen in een noodgeval - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Controlesysteem lage bandenspanning (TPMS)

KIA Cee'd / KIA Cee'd - Instructieboekje / Wat te doen in een noodgeval / Controlesysteem lage bandenspanning (TPMS)

Controlesysteem lage bandenspanning (TPMS)

 1. Waarschuwingslampje lage bandenspanning/controlelampje storing TPMS
 2. Waarschuwingslampje positie lage bandenspanning (Weergegeven op het display in het instrumentenpaneel)

Controleer iedere maand bij koude banden of de bandenspanning van alle banden, inclusief het reservewiel (indien van toepassing), overeenkomt met de aanbevolen spanning op het voertuigplaatje of het bandenspanningslabel. (Als de bandenmaat van uw auto niet overeenkomt met de bandenmaat op het voertuigplaatje of het bandenspanningslabel, dient u de juiste spanning voor deze banden te bepalen.) Voor extra beveiliging is uw auto uitgerust met een controlesysteem lage bandenspanning (TPMS) dat ervoor zorgt dat een waarschuwingslampje lage bandenspanning gaat branden wanneer de bandenspanning van een of meerdere band(en) aanmerkelijk te laag is.

Wanneer het waarschuwingslampje lage bandenspanning brandt, dient u de auto dus stil te zetten, de banden zo snel mogelijk te controleren en ze op de juiste spanning te brengen.

Rijden op banden waarvan de bandenspanning te laag is, heeft oververhitte en mogelijk beschadigde banden tot gevolg. Te lage bandenspanning levert een hoger brandstofverbruik op, verkort de levensduur van de banden en heeft mogelijk invloed op de rijeigenschappen van de auto en de remweg.

Het TPMS dient niet ter vervanging van onderhoud van de banden te worden gebruikt. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder dat de banden op de juiste spanning zijn, ook al is de bandenspanning nog niet zo laag dat het waarschuwingslampje gaat branden.

Uw auto is tevens uitgerust met een controlelampje storing TPMS dat aangeeft wanneer het systeem niet goed werkt. Het controlelampje storing TPMS is gecombineerd met het waarschuwingslampje lage bandenspanning. Als het systeem een storing signaleert gaat het waarschuwingslampje gedurende ongeveer 1 minuut knipperen en daarna continu branden. Deze volgorde blijft ook bestaan bij volgende starts van de auto, zolang als het probleem aanwezig is.

Wanneer het controlelampje storing TPMS continu brandt nadat het ongeveer 1 minuut geknipperd heeft, kan het systeem mogelijk niet naar behoren een te lage bandenspanning vaststellen.

Storingen in het TPMS kunnen door verschillende oorzaken ontstaan, waaronder het plaatsen, vervangen of wisselen van banden of velgen waardoor het TPMS niet goed werkt.

Controleer na het vervangen van een of meerdere band(en) of velg(en) het controlelampje storing TPMS om ervoor te zorgen dat het TPMS goed werkt.

AANWIJZING In de volgende situaties raden we u aan het systeem door een officiële Kia-dealer na te laten kijken.

1.Het waarschuwingslampje lage bandenspanning/storing TPMS gaat niet gedurende 3 seconden branden nadat het contact in stand ON is gezet of de motor is gestart.

2.Het controlelampje storing TPMS blijft branden nadat het gedurende ongeveer 1 minuut geknipperd heeft.

3.Het waarschuwingslampje positie lage bandenspanning blijft branden.

Waarschuwingslampje lage bandenspanning

Waarschuwingslampje positie lage bandenspanning

Wanneer de waarschuwingslampjes van het controlesysteem lage bandenspanning branden, is de bandenspanning van een of meerdere band(en) te laag. Het waarschuwingslampje positie lage bandenspanning geeft aan welke band een te lage bandenspanning heeft doordat het bijbehorende lampje gaat branden. Wanneer een van deze waarschuwingslampjes gaat branden, verminder dan onmiddellijk snelheid, vermijd scherp aansnijden van bochten en anticipeer op een langere remweg.

Zet de auto zo snel mogelijk stil en controleer de banden. Breng de banden op de juiste spanning zoals aangegeven op het voertuigplaatje of het bandenspanningslabel op de middenstijl aan bestuurderszijde.

Vervang de band met een te lage bandenspanning door het reservewiel als u geen tankstation kunt bereiken of als de band lek is.

Wanneer u ongeveer 10 minuten rijdt met een snelheid hoger dan 25 km/h na het vervangen van de lekke band door het reservewiel, doet zich het volgende voor:

OPMERKING Mogelijk gaat het waarschuwingslampje lage bandenspanning in de winter of bij koud weer branden als de banden bij warm weer op de aanbevolen spanning zijn gebracht. Het betekent niet dat uw TPMS defect is, omdat de lagere temperatuur een evenredig lagere bandenspanning tot gevolg heeft.

Controleer de bandenspanning en breng deze op de juiste waarde wanneer u van een warm gebied naar een koud gebied of vice versa rijdt, of wanneer de buitentemperatuur aanmerkelijk toe- of afneemt.

 

WAARSCHUWING - Schade door lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt ervoor dat de auto instabiel wordt en kan ervoor zorgen dat u de controle over de auto verliest en dat de remweg wordt verlengd.

Doorrijden op banden met een te lage spanning heeft oververhitte en defecte banden tot gevolg.

Controlelampje storing controlesysteem lage bandenspanning (TPMS)

Het controlelampje storing TPMS gaat branden nadat het ongeveer 1 minuut heeft geknipperd wanneer er een probleem is met het controlesysteem lage bandenspanning (TPMS). Als het systeem de waarschuwing voor een te lage spanning juist detecteert en er tegelijkertijd een systeemfout optreedt, blijft het controlelampje storing TPMS branden nadat het gedurende ongeveer 1 minuut heeft geknipperd.

We raden u aan het systeem door een officiële Kia-dealer na te laten kijken om het probleem te laten vaststellen.

OPMERKING
 • Het controlelampje storing TPMS gaat mogelijk gedurende ongeveer 1 minuut knipperen en daarna continu branden als de auto in de buurt rijdt van elektrische kabels of zenders zoals in de nabijheid van politiebureaus, kantoren, zendstations, militaire objecten, luchthavens, zendmasten, enz. die de normale werking van het controlesysteem lage bandenspanning (TPMS) kunnen storen.
 • Het controlelampje storing TPMS kan gedurende ongeveer 1 minuut gaan knipperen en daarna continu gaan branden als er sneeuwkettingen gebruikt worden of als er in de auto bepaalde elektronische apparatuur wordt gebruikt, zoals een notebook, een lader voor een mobiele telefoon, een externe starthulp of een navigatiesysteem, enz. Dit kan de normale werking van het TPMS storen.

Een wiel wisselen met TPMS

Bij een lekke band gaan de waarschuwingslampjes lage bandenspanning en positie lage bandenspanning branden.We raden u aan het systeem door een officiële Kia-dealer na te laten kijken.

OPMERKING We raden u aan door Kia goedgekeurd bandenreparatiemiddel te gebruiken.

Het bandenreparatiemiddel op de bandenspanningsensor en het wiel moet grondig worden verwijderd wanneer u de band door een nieuw exemplaar vervangt.

Ieder wiel is uitgerust met een bandenspanningssensor achter het ventiel in het wiel. Gebruik wielen die speciaal geschikt zijn voor TPMS. Wij raden u aan uw banden door een officiële Kia-dealer te laten nakijken.

Wanneer u ongeveer 10 minuten rijdt met een snelheid hoger dan 25 km/h na het vervangen van de lekke band door het reservewiel, doet zich het volgende voor:

Mogelijk kunt u de bandenspanning niet beoordelen door alleen naar de banden te kijken. Gebruik altijd een bandenspanningsmeter van een goede kwaliteit om de bandenspanning te meten. Een band die warm is (door het rijden), heeft een hogere bandenspanning dan een band die koud is (doordat deze gedurende ten minste 3 uur heeft stilgestaan of niet meer dan 1,6 km heeft gereden gedurende deze periode).

Laat de band afkoelen alvorens de bandenspanning te meten. Zorg er altijd voor dat de band koud is alvorens deze op de aanbevolen spanning te brengen. Een koude band houdt in dat de auto gedurende 3 uur heeft stilgestaan of niet meer dan 1,6 km heeft gereden gedurende deze periode.

OPMERKING We raden u aan door Kia goedgekeurd bandenreparatiemiddel te gebruiken indien uw auto is uitgerust met het controlesysteem voor lage bandenspanning (TPMS). Het vloeibare bandenreparatiemiddel kan de bandenspanningsensoren beschadigen.

WAARSCHUWING - TPMS
 • Het TPMS waarschuwt niet voor ernstige en plotselinge schade aan de banden veroorzaakt door externe factoren, zoals spijkers en dergelijke.
 • Als de auto instabiel aanvoelt, haal dan onmiddellijk uw voet van het gaspedaal, trap het rempedaal licht in en breng uw auto op een veilige plaats tot stilstand.

WAARSCHUWING - TPMS beschermen

Het aanpassen, wijzigen of uitschakelen van onderdelen van het controlesysteem lage bandenspanning (TPMS) verhindert mogelijk dat de bestuurder door het systeem wordt gewaarschuwd over een te lage bandenspanning en/of storingen in het TPMS. Het aanpassen, wijzigen of uitschakelen van onderdelen van het controlesysteem lage bandenspanning (TPMS) kan resulteren in het vervallen van de garantie op de desbetreffende componenten van de auto.

WAARSCHUWING
 • Voer geen modificaties aan de auto uit, deze kunnen de werking van het TPMS hinderen.
 • Universele wielen hebben geen TPMS-sensor.

  Voor uw veiligheid adviseren we u vervangende onderdelen te gebruiken die zijn geleverd door een officiële Kia-dealer.

 • Als u universele wielen onder uw auto monteert, moet u TPMS-sensoren gebruiken die goedgekeurd zijn door een Kiadealer.

  Als uw auto niet voorzien is van TPMS-sensoren of als het TPMS niet goed werkt, kunt u problemen krijgen bij de APK.

Alle auto's die vanaf onderstaande datum in EUROPA op de markt verkocht worden, moeten zijn voorzien van TPMS.

 • Nieuwe modellen: 1 november 2012 ~
 • Bestaande modellen: 1 november 2014 ~ (op basis van registratie)
Zie ook:

Ford Focus. Buitenspiegels
De spiegels afstellen WAARSCHUWINGVerstel de spiegels niet tijdens het rijden. Dit kan ertoe leiden dat u de controle over uw auto verliest, met ernstige of dodelijke verwondingen als gevol ...

Toyota Auris. Veilig rijden
Om veilig te kunnen rijden, moet u de stoel in de juiste positie zetten en de spiegels afstellen voordat u gaat rijden. De juiste houding achter het stuur Pas de hoek van de rugleuning zo aan ...

Modellen: