KIA Cee'd: Koelvloeistof - Onderhoud - KIA Cee'd - InstructieboekjeKIA Cee'd: Koelvloeistof

Het hogedruk-koelsysteem is voorzien van een reservoir dat gevuld is met een koelvloeistof die ook voldoende bescherming biedt tegen bevriezing. Het reservoir is in de fabriek gevuld.

Controleer de vorstbescherming en het koelvloeistofpeil ten minste één keer per jaar, aan het begin van het winterseizoen en voordat u naar een kouder klimaat reist.

OPMERKING
 • Wanneer de motor oververhit raakt door te weinig koelvloeistof kan het plotseling bijvullen van koelvloeistof barsten in de motor veroorzaken. Vul koelvloeistof langzaam en in kleine hoeveelheden bij om schade te voorkomen.
 • Rijd niet zonder koelvloeistof.

  Anders kan de waterpomp beschadigd raken, de motor vastlopen, enz.

Koelvloeistofpeil controleren

WAARSCHUWING

Losdraaien van de radiateurdop

 • Verwijder de radiateurdop nooit terwijl de motor draait of nog een hoge temperatuur heeft. Daardoor kan er schade aan het koelsysteem en de motor ontstaan; bovendien kunt u ernstig letsel oplopen doordat er hete koelvloeistof of stoom ontsnapt.

 • Zet de motor uit en wacht tot deze is afgekoeld. Verwijder de radiateurdop uiterst voorzichtig.

  Wikkel een dikke doek rond de dop en draai hem voorzichtig linksom tot de eerste aanslag.

  Ga een stukje achteruit wanneer de druk van het koelsysteem af gaat. Pas als u zeker weet dat er geen overdruk meer is, drukt u de dop met de doek in en draait u hem verder linksom om hem te verwijderen.

 • Verwijder de radiateurdop of de aftapplug niet als de motor en de radiateur nog heet zijn, zelfs niet als de motor niet loopt. Er kan nog steeds hete koelvloeistof en stoom ontsnappen, waardoor er ernstig letsel kan ontstaan.

 

WAARSCHUWING

De elektromotor (koelventilator) wordt aangestuurd op basis van de koelvloeistoftemperatuur, de koudemiddeldruk en de rijsnelheid. De ventilator kan soms gaan draaien ook al is de motor uit.Wees extra voorzichtig bij werkzaamheden in de buurt van de koelventilator zodat u niet geraakt wordt door de ronddraaiende ventilatorbladen. Als de koelvloeistoftemperatuur daalt, wordt de elektromotor automatisch uitgeschakeld.

Dit is een normaal verschijnsel.

Indien uw auto is uitgerust met GDI, werkt de elektromotor (koelventilator) mogelijk totdat u de minpool van de accu losneemt.

Koelvloeistof

Koelvloeistof

Controleer de toestand en de aansluitingen van alle slangen van het koelsysteem en van de verwarming.

Vervang beschadigde en slechte slangen.

Het koelvloeistofpeil in het expansievat dient tussen de merktekens F en L te liggen als de motor koud is.

Vul als het peil laag is voldoende gedestilleerd of gedemineraliseerd water bij om het systeem tegen vorst en corrosie te beschermen. Vul bij tot de F, maar vul niet te veel bij. Als regelmatig bijvullen van koelvloeistof noodzakelijk is, adviseren we u het systeem te laten controleren door een officiële Kia-dealer.

Aanbevolen koelvloeistof

Zie de volgende tabel voor de mengverhouding.

Koelvloeistof

Koelvloeistof

WAARSCHUWING

Radiateurdop

Verwijder bij een warme motor en radiateur de radiateurdop niet. Er kan nog steeds gloeiend hete koelvloeistof en stoom ontsnappen, waardoor er ernstig letsel kan ontstaan.

Koelvloeistof verversen

We adviseren u de koelvloeistof te laten vervangen door een officiële Kia-dealer.

OPMERKING Leg een flinke doek rond de vulopening om te voorkomen dat als er gemorst wordt, koelvloeistof terechtkomt of de dynamo of andere onderdelen van de motor.

 

WAARSCHUWING
 • Gebruik geen koelvloeistof of antivries in het sproeierreservoir.
 • Koelvloeistof kan het zicht ernstig belemmeren wanneer dit op de voorruit terecht komt waardoor u de macht over de auto kunt verliezen. Bovendien kan het de lak beschadigen.
Zie ook:

Ford Focus. Milieu
Bescherming van het milieu Speel een rol in de bescherming van het milieu.Correct gebruik van auto's en geautoriseerde afvoer en verwerking van afval, reinigingsmiddelen en smeermiddelen zi ...

Peugeot 308. Reservewiel
In het geval van een lekke band kunt u het wiel met het bij de auto geleverde gereedschap verwisselen volgens de onderstaande procedure. Toegang tot het gereedschap Het gereedschap bevindt zic ...

Modellen: